
នៅក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជានាពេលបច្ចុប្បន្ន
ទៅណាមកណាយើងតែងតែឃើញមនុស្សជាច្រើនបានជាវទឹកសុទ្ធមកទទួលទាន
មិនថាខ្ញុំ ឬគេឡើយដោយសារតែស្រេកទឹក ឬហត់ពេលជាដើម។
នៅក្នុងនោះមានទឹកសុទ្ធខ្លះតម្លៃ 500៛ 1000៛ 2000៛
និងខ្លះទៀតថ្លៃដល់ទៅ 2-3$ ឯណោះ សម្រាប់ម៉ាកល្បីៗ
ហេតុនេះតើរវាងទឹកសុទ្ធមានតម្លៃថោក និងថ្លៃមានអ្វីខុសប្លែកគ្នាខ្លះទៅ?
ប្រាកដជាមាន!
តែបើទោះបីជាយើងម្នាក់ៗដឹងថាវាមានអត្ថប្រយោជន៍បែបណាក្ដីក៏នៅតែមាន
អ្នកខ្លះនៅជាវទឹកសុទ្ធធម្មតាមកទទួលទាន
ព្រោះពួកគេគិតថាទឹកដូចតែគ្នា ផឹកបានដូចគ្នា
រីឯមនុស្សខ្លះវិញក៏ទទួលទានទឹកតាមម៉ាកផងដែរ តែសម្រាប់ខ្ញុំផ្ទាល់គិតថា
អ្នកទាំងអស់គ្នាភាគច្រើនពុំទាន់បានដឹងអំពីចំនុចសំខាន់ៗនៃទឹកសុ
ទ្ធទាំងនោះ
ដែលមានលក់នៅក្នុងទីផ្សារព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាយើងនៅឡើយនោះទេ
ហេតុនេះហើយការទទួលទានទឹកសុទ្ធអាចធ្វើអោយប៉ះពាល់ដល់សុខភាព
បើអ្នកពុំមានការប្រុងប្រយ័ត្ន។

ជាក់ស្ដែងការទទួលទានទឹកសុទ្ធមិនមែនមើលតែបាតដប
ដើម្បីពិនិត្យមើលថ្ងៃផុតកំនត់គុណភាពនោះទេ
ផ្ទុយទៅវិញនៅមានចំនុចមួយចំនួនផ្សេងទៀតសម្រាប់អោយយើងទាំងអស់គ្នាស្វែ
ងយល់បន្ថែម មុនពេលសម្រេចចិត្តជាវយកទឹកសុទ្ធមកទទួលទាន។ ហេតុនេះ Cambo
Report សូមធ្វើការណែនាំអំពីវិធីសាស្ត្រមួយចំនួន
ដែលអ្នកគួរស្វែងយល់ និងដឹងអោយបានគ្រប់គ្នា
ព្រោះទឹកសុទ្ធមិនមែនចេះតែទទួលទាននោះទេ ដោយសំបកដបគឺជាជ័រ
ហេតុដូច្នេះវាអាចនឹងមានសារធាតុគីមីនៅក្នុងនោះហើយយើងពុំបានដឹ
ង ចេះតែទិញដោយពុំបានពិនិត្យ ឬមិនដឹងពិនិត្យដោយរបៀបណា។
ខាងក្រោមយើងនឹងធ្វើការបកស្រាយទៅលើចំនុចធំៗមួយចំនួនដែលអ្នកអាចស្វែ
ងយល់បន្ថែមអំពីការទិញទឹកដប។

ជាការពិតកាលណាអ្នកទិញទឹកសុទ្ធមួយដប
អ្វីដែលអ្នកគិតមុនគឺម៉ាករបស់វាតែម្ដងមិនដែលគិតអំពីគុណភាពថ្ងៃខែឆ្នាំ
នោះទេ តែវាក៏មិនមែនជាបញ្ហាធំផងដែរសម្រាប់ស្រុកយើង
ព្រោះទឹកសុទ្ធដែលចរាចរណ៍នៅតាមទីផ្សារគឺមានគុណភាពល្អ
ពុំមានហួសគុណភាពអ្វីនោះឡើយ។ យ៉ាងណាមិញអ្នកត្រូវកត់សំខាន់នៅបាតដបផង
ដែលវាគឺជាចំនុចសំខាន់អាចបញ្ជាក់ប្រាប់អ្នកដឹងអំពីសារធាតុគីមីនៅក្នុ
ងទឹកនោះ ដោយភាគច្រើននៅក្រោមបាទដប តែងតែមានអក្សផុសដូចជា HDP, HDPE និង
PP ជាដើម ជាសញ្ជាបញ្ជាក់អោយយើងដឹងថា
ទឹកសុទ្ធនោះពុំមានសារធាតុគីមីរលាយចេញពីដបជ័រឡើយ
តែបើមានអក្សរផ្សេងពីនេះមានន័យថាសារធាតុជ័រអាចរលាយចេញពីដបចូលក្នុងទឹក
ជាហេតុធ្វើអោយពេលទទួលទានទៅប៉ះពាល់ដល់ខុសភាពធ្ងន់ធ្ងរ។
1. អក្ស PET ឬ PETE
នៅពេលមើលទៅបាតដបអ្នកនឹងឃើញមានសញ្ជាត្រីកោនមួយ
ហើយក្នុងនោះបានបង្កប់ទៅដោយលេខសំគាល់
ពិសេសនៅផ្នែកខាងក្រោមនោះមានដាក់អក្សរទៅតាមប្រភេទនៃសាច់ដប
ហេតុនេះកាលណាអ្នកឃើញអក្ស PET ឬ PETE
មានន័យថាដបជ័រនោះងាយនឹងចេញសារធាតុគីមីពុលចូលទៅក្នុងទឹកខ្លាំងណាស់
ហើយភាគច្រើនទឹកសុទ្ធ ទឹកផ្លែឈើ ឬភេសជ្ជះដបតែងតែប្រើប្រាស់លេខ 1 ឬ PETE
នេះតែម្ដង ដោយសារវាមានតម្លៃធូថ្លៃ អាចចំនេញបានប្រាក់ច្រើន
តែសម្រាប់អ្នកទទួលទានក៏ទទួលបានគីមីចូលក្នុងខ្លួនច្រើនដូចគ្នា។
2. អក្ស HDP ឬ HDPE
កាលណាមើលទៅបាតដបហើយអ្នកឃើញសញ្ញាត្រីកោននោះបង្កប់ទៅដោយលេខ 2
ឬមានអក្សនៅខាងក្រោមដាក់ថា HDP ឬ HDPE មានន័យថា
វាគឺជាសំបកដបជ័រពិសេសដោយពុំមានសារធាតុគីមីណាអាចជ្រាបចូលទៅក្នុងទឹកបា
នឡើយ។
វាត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថាជាសំបកដបជ័រមានគុណភាពខ្ពស់ក្នុ
ងការវិចខ្ចប់វត្ថុរាវដើម្បីទទួលទានបានយ៉ាងល្អបំផុត
ហើយថែមទាំងអាចរំលាយធ្វើជាជ័រអ្វីផ្សេងទៀត ឬដបទឹកសុទ្ធដដែលបានទៀផង។
3. អក្ស PVC ឬ 3V
PVC ឬ 3V មានលេខសម្គាល់ 3 នៅក្នុងត្រីកោណ
វាគឺជាជ័រម្យ៉ាងដែលមានសភាពទន់ងាយបត់បែន ងាយស្រួលកាច់
ហើយវាក៏ជាជ័រអាចរលាយសារធាតុគីមីចូលទៅក្នុងទឹកបានផងដែរ
ដែលអាចធ្វើអោយប៉ះពាល់ទៅដល់ខុសភាពអ្នកទទួលទានបាន។
4. អក្ស LDPE
ភាគច្រើនអក្ស LDPE
នេះកម្រមានគេយកសារធាតុជ័រគីមីនេះផលិតទៅជាដបទឹកសុទ្ធណាស់ ព្រោះវាថ្លៃ
ហើយក៏ពុំបញ្ចេញសារធាតុគីមីពុលចូលទៅក្នុងទឹកផងដែរ
ដោយភាគច្រើនវាត្រូវបានយកទៅធ្វើជាការតាប ឬការបូបស្ពាយជាដើម។
5. អក្ស PP
នេះក៏ជាសារធាតុជ័រមួយផងដែរ
ដែលគេបានប្រើប្រាស់វាវិចខ្ចប់ទឹកដោះគោជូដែលអ្នកចូលចិត្តទទួលទាន
ហើយវាក៏ពុំមានបញ្ចេញសារធាតុគីមីអ្វីចូលទៅក្នុងទឹកបានផងដែរ។
វាក៏បានជាប់ចំនាត់ថ្នាក់ជាសារធាតុជ័រល្អក្នុងការបង្កើតទៅជាដប
មិនចាញ់លេខ 2 ឬ អក្ស HDP/HDPE ឡើយ។
6. អក្ស PS
វាគឺជាសារធាតុជ័រដ៏មានគ្រោះថ្នាក់មួយផងដែរ
តែពុំមាននរណាយកវាទៅផលិតជាជ័រដបសម្រាប់ដាក់ទឹកឡើយ
តែវាត្រូវបានយកទៅធ្វើជាជ័រសម្រាប់ខ្ចប់កាហ្វេ ឬអាហាបែបអឺរ៉ុប (Fast
Food) ដោយវាអាចបញ្ចេញសារធាតុគីមីចូលក្នុងអាហារបាន
នឹងធ្វើអោយកើតជម្ងឺមហារីកថែមទៀតផង។
7. អក្ស PC ឬ គ្មានអ្វីសោះ
កាលណាមានអក្ស PC ឬគ្មានអ្វីសោះ
មានន័យថាវាគឺជាជ័រគីមីម្យ៉ាងដែលមានគ្រោះថ្នាក់បំផុតក្នុងចំនោមជ័រណា
ណាទាំងអស់ក្នុងពិភពលោក ដោយវាអាចបញ្ចេញជាតិពុលចូលទៅក្នុងទឹក
ឬចំនីអាហាបានយ៉ាងងាយបំផុត។

សរុបសេចក្ដីមក មិនមែនមានតែដបទឹកសុទ្ធនោះទេ
ដែលអ្នកគួរមើលនៅបាតក្រោមរបស់វា តែអ្នកក៏ត្រូវមើលទៅលើដបទឹកផ្លែឈើ
ដបទឹកក្រូច ឬដបជ័រផ្សេងៗផងដែរ
ដែលដបទាំងនោះត្រូវមានសញ្ជាដូចរូបខាងលើបញ្ជាក់អំពីសាច់ជ័រវិចខ្ចប់
ហេតុនេះសូមបងប្អូនប្រជាជនកម្ពុជាទាំងអស់មានការប្រុងប្រយ័ត្នទាំងអ
ស់គ្នាការជាវទឹក ឬអាហាចវិចខ្ចប់ផ្សេងៗដោយគួរជាសវាងលេខ 1, 3, 6 និង 7
ឬអក្ស PETE, V, PS, PC ជាដើម -ល-។ បើដបនោះ
ឬវត្ថុវិចខ្ចប់នោះផលិតចេញពីជ័រមានលេខ 2, 4 និង 5 គឺល្អសម្រាប់អ្នក
ដោយវាពុំមានសារធាតុគីមីរលាយចូលចំណីអាហារឡើយ តែបើមានលេខ 7
វិញគឺកាន់តែមានគ្រោះថ្នាក់ថែមមួយកម្រិតទៀត។
0 comments:
Post a Comment