Friday, November 6, 2015

​តើ​អ្នក​ដឹង​ទេ​ថា ​តើ​ស៊ុត​ចំណែ​ក​ស​ និង​ស៊ុត​ក្រហម​មួយ​ណា​មាន​គុណ​ប្រយោជន៍​ច្រើនជាង?​

បពេល​ស៊ុត​ពណ៌​ស​មិន​មាន​ផ្ទុ​ក​ជាតិ​ខ្លាញ់ ​ស៊ុត​ពណ៌​ក្រហម​គឺ​សម្បូរ​ដោយ​សារធាតុ​ប្រូតេអ៊ីន ​ដូច្នេះ​ហើយ​ស៊ុតទាំង​ពីរ​ចំណែកនេះ​គឺ​ល្អ​គ្រប់​គ្រាន់​សម្រាប់​យក​មក​ទទួ​ល​ទាន ​​ហើយ​គួរ​ទទួល​ទាន​វា​ទាំង​ពីរ​យ៉ាង​រួម​គ្នា​​តែ​ម្ដង​។ ​តើ​អ្នក​ពិត​ជា​ចូល​ចិត្ដ​ពិសា​ស៊ុតណាស់​មែន​ទេ​? ​បើដូច្នេះមែន ​អ្នក​ប្រាក​ដ​ជា​មានការងឿង​ឆ្ងល់​ថា ​ស៊ុតចំណែកស​ ឬ​ស៊ុត​ពណ៌​ក្រហម 


​ដែល​មា​ន​គុណ​ប្រយោជន៍​ច្រើន​ជាង​។ ​ក្រុម​អ្នក​ជំនាញ​បាន​ប្រាប់​យើង​ថា ​ជា​ទូ​ទៅ ​ការ​ពិសា​ស៊ុត​ទាំង​អស់​តែ​ម្ដង​​ ពិតជា​ល្អ​ប្រសើរ​សម្រាប់​សុខភាព​។​ ត្រង់​ចំណុច​នេះ ​មានន័យ​ថា ​គ្រប់​ផ្នែក​ទាំង​អស់​នៃ​ស៊ុត ​​សុទ្ធ​តែមាន​សមាសធាតុ​ពិសេស​ ដែល​អ្នក​អាច​រ​ក​ឃើញ​នៅ​ក្នុង​អត្ថបទ​នេះ​។ ​ស៊ុត​គឺ​ជា​ផ្នែកដ៏​សំខាន់​ ​នៃរ​បប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​យើង​ ដែល​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​សារ​ធាតុ​ចិញ្ចឹម ​

​ដែល​មាន​គុណ​ត​​ម្លៃគួរ​ដាក់​បញ្ចូល​ទៅ​ក្នុង​អាហា​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​។ ​អ្នក​មិន​ចាំ​បាច់​ព្រួយ​បារម្ភ​ពី​ការ​យល់​ខុស​ ដែ​ល​ថា ​ស៊ុតនេះ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជា​តិ​កូឡេស្ដេរ៉ូ​ល​ខ្ពស់​នោះ​ទេ​។ ​ប៉ុ​ន្ដែផ្ទុយ​ទៅ​វិញ វា​គឺ​ជា​ប្រភេទ​អាស៊ី​ដ​ខ្លាញ់​​(Unsaturated Fat) ដែល​ល្អ​ប្រសើរ​សម្រាប់​ការ​ថែរក្សា ​ប្រព័ន្ធ​បេះដូង ​និង​សរសៃ​ឈាមរ​​បស់យើង។​


​គុណ​ប្រយោជន៍​នៃ​ស៊ុត​ពណ៌ស​៖ ​តើ​ចំណែ​កណា​ ដែល​ចូល​ចិត្ដ​ពិសា​ជាង​គេ ​ចំណែក​ស ​​ឬ​ចំណែក​ក្រហម​? ​ចំពោះ​ការ​ពិសា​នេះ មាន​មនុស្ស​ជា​ច្រើន ​ដែល​បែង​ចែក​ស៊ុត​ឱ្យ​ដាច់​ចំណែក​ពី​គ្នា ​ដោយគិត​ថា ​ពួក​គេ​នឹង​អាច​កំណត់​នូវ​ជាតិ​កូឡេស្ដេរ៉ូល​បាន​ល្អ​នៅ​ក្នុង​រាង​កាយ​របស់​ខ្លួន​។ ​ វា​ត្រូវ​បាន​មនុស្ស​គិត​ថា ​ស៊ុត​ចំណែក​ស ​គឺ​ជា​ផ្នែក​ដ៏​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​សុខភាព​។ ​សូមស្វែង​យល់​​ពី​គុណ​ប្រយោជន៍​នៃ​ស៊ុត​ចំណែកស ​ទាំង​អស់​គ្នា​ដូច​ខាង​ក្រោម​​នេះ​៖​

•​ស៊ុត​ចំណែកស​ គឺមិន​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់យ៉ាង​ពិ​ត​ប្រាក​ដ​។ ​វា​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​តិច​តួច​បំផុ​ត  ​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​វា​ក្លាយ​ជា​អាហារដ៏​ល្អ​ប្រសើរ​សម្រាប់​សុខភាព​។​ ការ​ប្រឈម​នឹ​ង​គ្រោះ​ថ្នាក់​អាច​កើត​មានឡើង ​នៅ​ពេល​ដែល​យើង​ទទួល​ទានស៊ុត​ចៀន​ ពី​ព្រោះ​ប្រេង ​ដែល​ប្រើ​សម្រាប់ចៀន​គឺ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​ខ្លាញ់ ​ដែល​បង្ក​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់សុខភាពរ​បស់យើង​។​

•​វា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន ​B-complex​

•​ស៊ុតចំណែកស ​មា​ន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​កាល់​ឡូរីទាប​ជាង ​ស៊ុត​ចំណែ​កក្រហម​

•​ដូច្នេះ​វា​ទំនង​ជា​ល្អ​ប្រសើរ​សម្រាប់​អ្នក​ ដែល​ព្យាយាម​សម្រក​ទម្ងន់​។ ​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​ពិសា​តែ​ស៊ុត​ចំណែក​ស​​ប៉ុណ្ណោះសម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹករបស់​ពួក​គេ​ ពី​ព្រោះ​វា​ផ្ដល់​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន ​និង​វីតាមីន​ច្រើន​ដល់​រាង​កាយ ​ហើយម្យ៉ាង​ទៀត​វា​ងាយ​ស្រួល​ពិសា​ទៀត​ផង​។ ​ប៉ុន្ដែ​ទោះ​ជាយ៉ាង​ណា ​យើង​សូម​មិន​ណែនាំ​ឱ្យ​អ្នក​ពិសា​តែ​ស៊ុ​ត​ចំណែក​ស​តែ​មួយ​មុខ​នោះ​ទេ​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​។​ យក​ល្អ ​អ្នក​ត្រូវ​លាយ​ច្របល់​វា​ជា​មួយ​អាហារ​ដទៃ​ទៀត​ដូ​ច​ជា ​ធញ្ញ​ជាតិ​ ឬ​ទឹកក្រឡុក​ផ្លែ​ឈើជា​ដើម។​

•​ស៊ុតចំណែក​ស​ ត្រូវ​បាន​សុភាព​នា​រី​ភាគ​ច្រើន​ប្រើ ​សម្រា​ប់ជាឱសថ​ព្យាបាល​សម្ផស្ស​បែប​ធម្មជាតិ ​ពោល​គឺវា​មា​ន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ប្រសើរ​ជួយឱ្យ​ស្បែក​តឹង​ណែន​ម៉ត់​រលោង​ និង​ទន់ ​​និង​អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ការ​រលាក​ប្រភេទ​មួយ​ចំនួ​ន​ផង​ដែរ​។ ​


​គុណ​ប្រយោជន៍​នៃ​ស៊ុត​ចំណែក​ក្រហម​៖​
•​ស៊ុត​ក្រហម​មាន​ផ្ទុក​ជា​តិ​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន​ជាង​ស៊ុត​ពណ៌ស​

•​ស៊ុត​ចំណែក​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លា​ញ់​ខ្ពស់​ ហើយ​យើង​ជឿថា ​អ្នក​ប្រាកដ​ជា​ដឹង​អំពី​រឿង​នេះ​​។ ​នៅ​ក្នុង​ស៊ុត​មួយ​គ្រាប់​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​ប្រមាណ​ប្រហែល ​៤​ក្រាម ​ដែល​នៅ​ក្នុង​ចំណោម​ជាតិ​ខ្លាញ់​នោះ ​វា​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​អវិជ្ជ​មាន​ត្រឹម ​១,៥ ​ក្រាម​ប៉ុណ្ណោះ​។​ ហើយ​ជាតិ​ខ្លាញ់ ​ដែល​សល់​ពី​នោះ​គឺ​ជា​ប្រភេទ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ល្អ​​(Unsaturated Fat) និងមានគុណប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះរាងកាយ។ វាមានផ្ទុកជាតិកាល់ឡូរីទាប ហេតុដូច្នេះ វា​មិន​បង្ក​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់មនុស្ស ​ដែល​មាន​សុខ​ភាពល្អ​​នោះ​ទេ​។​​ ​ប្រសិន​បើ​អ្នក​ទំនង​ជា​អាច​ឡើង​ជាតិ​កូឡេស្ដេរ៉ូល​ខ្ពស់ ​អ្នក​អាច​កំណត់បរិមាណ​ទទួល​ទាន​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​ ប៉ុន្ដែ​កុំ​ឈប់​ពិសា​តែ​ម្ដង​អី ​ពី​ព្រោះ​សន្ទស្សន៍​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​របស់​វា​ ពិតជា​មាន​គុណ​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​។​

•​ស៊ុត​ពណ៌​ក្រហម​គឺ​ជា​ប្រភព​ដ៏​មាន​អំណាច​នៃ​វីតាមី​ន​ និង​សារធាតុរ៉ែ​។ ​លើស​ពី​នេះ​ទៀត​វា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​ដែក​ ផូស្វ័រ​ ប៉ូតាស្យូម​ និង​ម៉ាញ៉េស្យូម​។​ សម្រាប់ជាតិ​វីតាមីន ​អ្នក​នឹង​ទទួល​បាន​នូវ​ប្រភេទ​វីតាមីន​ដូច​ជា​ វីតាមីន​ A, E, D​, B9​(អាស៊ីដ​ហ្វូលី​ក), ​B12​,​ B6​, ​B2 ​និង​ B1​។​

•​មូល​ហេតុមួយ​ទៀត​ចំពោះ​ស៊ុត​ ដែល​​យើងមិន​គួរ​មើល​រំលង​នោះ​គឺ​ថា ​វា​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សមាសធាតុ​ម្យ៉ា​ង ​ដែល​គេ​ឱ្យ​ឈ្មោះ​ថា​ Choline​។ ​តើ​​អ្នក​ដឹង​ទេថា​ ហេតុ​អ្វី​បាន​ជា​សារ​ធាតុនេះ​មា​ន​គុណ​ប្រយោជន៍​ច្រើន? ​វា​ល្អ​ប្រសើរ​សម្រាប់​សុខភាពខួរ​ក្បាល​ និង​សម្រាប់​អង្គ​ច​ង​ចាំ​របស់​យើង និង​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ប្រឆាំង​នឹង​ប្រភេទ​ជំងឺ​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា ​ជំងឺ ​Alzheimer’s ​ ឬ​ជំងឺ​វិកលចរិក​ ដូច្នេះវា​ពិតជា​អស្ចារ្យ ​គ្មាន​សង្ស័យ​។​

•​ស៊ុត​ពណ៌​ក្រហម​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារ​ធាតុ ​Lecithin​។  ​សារ​ធាតុ ​Lecithin ​​មានសារៈ​សំខាន់​ចំពោះ​ការ​ចិញ្ចឹម​ថែ​ទាំ​រាង​កាយ ​និងជួយ​ថែរក្សា​ខួរ​ឆ្អឹ​ង ​ខួរ​ក្បា​ល ​ថ្លើម​ បេះ​ដូង ​និង​ប្រព័ន្ធ​សរសៃ​ប្រសាទ​។ ​វា​ជួយ​ថែរក្សា​សុខភាព​បេះដូង​របស់យើង ​និង​ថែម​ទាំង​ជួយ​លើក​កម្ពស់​ការ​ចង​ចាំ​ និងការ​ផ្ចង់​អារម្មណ៍​ផង​ដែរ​​។​

•​មាន​មនុស្ស​ជា​ច្រើ​ន ដែល​ពិសា​ស៊ុត​ក្រហម​​ទាំងឆៅ ​ឬ​​យកវា​ទៅ​លាយ​ទាំ​ង​ឆៅ​ជា​មួយ​នឹង​ទឹក​ក្រឡុក​ដើម្បី​​ស្រូបយក​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​។ ​ត្រង់​ចំណុច​​នេះ ​គឺ​ជា​កំហុស​មួយ​។ ​ការ​ពិសា​ស៊ុត​ឆៅ​អាច​បណ្ដាល​ឱ្យ​​កើតជំងឺ​មួយ​ចំនួន ​ដូច​ជា​ជំងឺ​ពុល​អាហារ​ជា​ដើម​។ អ្ន​ក​គួរ​តែ​ដឹង​ថា​ វា​ជា​​រឿងល្អ​ក្នុង​ការ​ពិសា​ស៊ុ​តឆ្អិ​ន ​ពី​​ព្រោះ​គុណ​ប្រយោជន៍សុខភាព​ក៏​នឹង​សម្រេច​បាន​ដូច​តែ​គ្នា​​ ​ហើយ​អ្នក​ក៏​នឹង​ចៀស​ផុត​ពី​បញ្ហា​សុខភាព​ផង​ដែរ​៕  ​

0 comments:

Post a Comment